SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
BK Heid
Vi är bollklubben från Järnbrott
Pojkar födda 2008/2009

BK HEID – P2009 USM finalsteg
2024-05-17 09:41

Det var inte långt mellan segerljublet i Danmark när killarna tog hem första priset i Danmarks största inomhusturnering – Rödspette Cup till dess att förberedelserna för USM finalsteg påbörjades. Vad vi som också stärkte oss vara att våra skadade spelare (Axel som bröt foten under hösten, Tobbe som fick näsan knäckt i USM steg 4 samt Anton med skadad handled) nu var tillbaka och fullt spelklara.

Resan till Uppsala företogs med Bergkvara Buss och fick därmed inledas med kanske helgens mest prestigefyllda match omfattande sten-sax-påse vilket naturligtvis kom att handla om hur platserna på bussen skulle fördelas på upp och nerresa. Pojkarna representerades av Alfred som i en tidigare karriär vunnit oräkneliga matcher i sten – sax – påse då detta sen urminnes tider varit den rådande och accepterande konfliktlösningsmetod i den Jerkstenska familjen. Men motståndaren Bella från F2009 var oberäknelig och följde inte den av vetenskapliga accepterade metoden för val av sten efter sax och kunde därför totallura Alfred varvid tjejerna fick välja platser i bussen först. Frågan som restes var om killarna skulle ha kraft att resa sig från nederlaget.

 

Med stöd av engagerade föräldrar valde gruppen att inkvartera sig på Fyrishovs camping i små men mysiga stugor. Många föräldrar och supportrar hade också anslutit och vi kunde därför bilda en Heid-camp på campingen. Tanken var att den naturliga samlingspunkten skulle varit i vårt gemensamma partytält, men då Uppsala sista helgen i april bjöd på snö och minusgrader var det endast den kärvare delen av supporter och spelartruppen som stod ut i kylan. Trots vädret bjöds det på god middag designad Lidén/Nilsson/Fagerberg och med detta sagt kunde de flesta somna mätta och laddade inför fredagens matcher. Då killarna fått (eller tagit sig) ledig från skolan halva torsdagen och fredagen ägnade de sig åt egenstudier – främst i det naturvetenskapliga ämnesområden och kan konstatera att: glasrutor kan i vissa stadier vara ömtåliga och kan inte utsättas för yttre påverkan överstigande viss kraft för då kommer materialet att krackelera (praktisk erfarenhet betyg A-), luft i gummidäck på bilar tränger ut i de fall den tätslutande gummibeläggningen penetreras med vasst föremål (praktisk erfarenhet betyg B), värme som alstras från glödande kol påverkar hudens känslighet (praktisk erfarenhet betyg C) och slutligen en person som är lång är lika lång oavsett om vederbörande står upp eller ligger ner och det har alltså ingen påverkan på utfallet om personen lägger sig i en för kort säng (teoretisk lösning, betyg D).

 

De allra flesta killarna hade några veckor innan med spänning följt den viktiga lottningen som direktsändes. Lottningen är egentligen ingen lottning utan i bestämmelserna för USM konstateras att man strävar efter att undvika att lag som tidigare spelat mot varandra i turneringen ska slippa möta varandra igen. Därmed sker fördelningen av lag till de två spelgrupperna enligt ett förutbestämt schema. Det fick till följd att vi hamnade i en mycket stark grupp bestående av IK Sävehof, Ystad IF HF, BK Heid och IFK Malmö som utan tvekan var den starkare gruppen jämfört med den parallella spelgruppen bestående av Hammarby IF, Lugi HF, Västerås Irsta och Enköping HF. Genom att tävlingsbestämmelserna är upplagda på detta sätt kom alltså det bli en utpräglad syd/väst grupp (grupp 2) och en utpräglad mellansvensk grupp (grupp 1) med en gäst.

 

Genom spelschemat kunde vi konstatera att nyckelmatchen var mot IFK Malmö. Vinst där skulle med stor sannolikhet innebär att vi skulle spela match om 5:e platsen. Gentemot IFK Malmö hade vi ett mentalt övertag sedan vi drygt 10 månader innan skickat ut dom från Göteborg Cup med klara siffror. Men när USM finalsteg ska spelas kan allt hända, och de fick vi verkligen erfara. Malmö spelade tufft i försvaret och vi var oerhört låsta och hade otroligt svårt att låsa upp deras försvarsspel. När vi sedan inte når upp till nivå bakåt så är det svårt att vinna matcher. Matchbilden som sådan var att lagen följdes åt i princip hela vägen och även om vi vid några tillfällen hade chansen att rycka så kunde vi inte fullfölja. När domaren blåste av matchen stod resultattavlan på 18-18 och det var uppriktigt som att förlora matchen.

 

Den sena fredagsmatchen mot Ystad IF HF kom vi med en annan inställning. Vi kan dock konstatera att Ystad är ett riktigt bra lag, men många spelare som behärskar både kropp och boll på ett sätt som vi har en bit kvar. Det är därmed inte konstigt att andra förlusten i USM (första förlusten kom i steg 3A mot Lugi HF) skedde i finalsteget och mot Ystad.

 

Under lördagen spelade vi därför den avslutande gruppspelsmatchen mot IK Sävehof, samtidigt som Ystad IF ställdes mot IFK Malmö. Mycket talade för att grannarna från Partille skulle bli gruppetta vid vinst mot oss och att Ystad IF skulle bli grupptvåa vid vinst mot IFK Malmö. Den stora frågan var vilka av lagen skulle bli trea respektive fyra i gruppen och då spela match om 5:e plats respektive 7:e plats. Med ett öga på varje match ställdes killarna inför giganterna IK Sävehof. Vi hade inte mycket att sätta emot och när Sävehof sätter in dödsstöten med den tunga 9 meters uppställning där herrarna Norén/Englund, Paparizos och Blomqvist dominerar är det bara att låta sig bli imponerad över den fart och spelskicklighet som IK Sävehof kan mönstra. Killarna var väl medvetna om att varje mål räknades i kampen om tredjeplatsen och därför kämpade de tappert och vi kunde vid valda tillfällen känna igen det spel som vi tidigare under säsongen kunnat leverera vid särskilda tillfällen. Ju längre matchen gick kunde vi se att på andra planen så var IFK Malmö illa ute mot IFK Ystad och trots förlusten mot Partillelaget kunde vi på bättre målskillnad komma trea i gruppen och ställdes då i match om femteplats i USM.

 

I den parallella spelgruppen (grupp 1) hade förståsigpåarna fått påminna sig om det gamla talesättet ”bollen är rund” och att i handboll kan allting hända. Topptippade Hammarby som under säsongen mer eller mindre gjort rent hus i USM (obesegrade) hade fått oväntade förluster mot Västerås Irsta (2 måls) och mot Lugi HF (2 mål). Därmed skulle vi kunna få en revanch för den förlorade finalen i Göteborg Cup under hösten. Förutsättningarna för matchen var enkla. Vinst – vi blir femma i USM. Förlust – vi blir sexa i USM. Under matcherna hade tidigare skador och krämpor gjort sig påminda och vi tvingades nu möblera om något men var fast beslutna att göra vad vi kunde. Tidigare under dagen hade vi hejat fram våra tjejer i deras finalmatch och med härlig energi och vilja startades matchen.

 

Om vi under helgen inte riktigt varit oss rättvisa så var allt detta som bortblåst. Vi kunde tillämpa ett försvarsspel som inte Hammarby kunde nå igenom, och när de väl gjorde det kunde Harry visa upp både räddningar och dubbelräddningar. Framåt var vi initiativrika och kunde improvisera fram vårt egna spel där vi använder hela spelplanen och tillåter alla spelare att vara farliga. I sak stängdes matchen i halvlek där vi gick till paus med 7 målsledning men för att säkra upp segerna fortsatte killarna fram till en tiomålsledning när den sista utbildningstime-outen blåses med tio spelminuter kvar. I den sista tian tillät vi Hammarby att hyfsa till siffrorna och med sex mål stod vi som segrare.

 

Med segern mot Hammarby slutade vi som femma i ungdoms SM i klass P14. Det var många år sedan som föreningen var representerade i dessa sammanhang och det är med stor stolthet som killarna nu äntrade bussen på väg ner mot Göteborg. Tillsammans med våra grymma tjejer födda 2009 har vi visat att med hård träning, rätt mental inställning och en långsiktig plan kan vi utbilda duktiga handbollsspelare som håller hög klass.

 

Nu väntar lite uppehåll innan det är dags för att stänga säsong 2023/2024 och bli A-pojkar med dess högre krav. Säsongen 2023/2024 kommer sammanfattas i särskild ordning men vi kommer alltid hålla framgångarna i USM i våra minnen.

 
Våra sponsorer