SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
BK Heid
Vi är bollklubben från Järnbrott
Pojkar födda 2008/2009

Partille Cup 2023

Fler bilder (+21) >>

För våra killar i P08/09 skulle årets Partille Cup vara andra gången de deltog i världens största handbollsturnering. Anledningen till att killarna trots att de spelat handboll länge inte varit med i Partille Cup mer än två gånger är den tråkiga pandemi som gjorde att turneringen 2020 och 2021 ställdes in. I årets upplaga bestämdes att vi skulle delta med två lag i två olika åldersklasser. Det innebar att våra 08:killar fick bilda basen i laget som spelade i klass P15 och för varje match så förstärktes dessa med några av spelarna från den lite större åldersgruppen 09:or, som i övrigt spelade i klass P14.

 

Klass P14 lottningen gjorde att vi tillsammans med fem andra lag skulle spela matcher under tisdagen, onsdagen och torsdagen. Vi inledde mot tjeckiska Handball Uvaly som också skulle bli den absolut största utmaningen i gruppen. Vi var taktiskt överlägsna, även om det (som vanligt) var underläge när det kom till längd och vikt men genom smarthet och bra lösningar på uppkomna problem framåt så kunde vi vinna matchen med två mål. Därefter väntade norska Frogner IL som vi haft möjligheten att beskåda tidigare under dagen. Matchen var egentligen aldrig särskilt jämn och med lite mer skärpa hade siffrorna kunnat varit större, men en vinst med 7 mål är ändå klart godkänt. Onsdagens matcher på Heden skulle falla ut till bollklubbens favör genom tufft försvarsspel och ett inspirerat anfallsspel. I dessa två matcher var vi tekniskt och taktiskt överlägsna och det fanns inte särskilt mycket våra motståndare kunde göra för att rå på oss. Matchen mot det närmaste laget KFUM Trollhättan på fredagen skulle vara den match som var allra jämnast, men var – efter mycket studier i tabellen – inte avgörande för gruppspelets resultat. Vinner man samtliga matcher i gruppen, så är man också grupp-etta vilket killarna nu på torsdagseftermiddagen konstaterade. Vi vaknar till fredagen och ser att Göteborgs-Posten har utnämnt oss till lite småfavoriter. Som alla vet är det många matcher kvar, men det är alltid roligt att bli omnämnd i den lokala tidningen.

 

Slutspelsmatchen i A-slutspel skulle gå mot IFK Skövde, ett lag som vi möter i vanliga serien och har vissa utmaningar med. Rent resultatmässigt har vi antagligen några mer vinster än förluster, men absolut att matchen skulle kräva precis allt av killarna. Fredagen hade också vädret i Göteborg förändrats från höst till sommar på mindre än ett dygn och när domaren blåste avspel så satte vi igång. Och som vi spelade! Vi tog omedelbart kommandot och gjorde 5-0. Därefter vaknade Skövde till något och kunde göra några mål, vilket vi svarade med omedelbarhet på och gjorde därefter 6 raka mål. Mot det orkade inte Skövde svara och när matchen var slut stod det 17-7 till Järnbrottsgänget.

 

Vinsten mot Skövde skulle göra att vi i en åttondelsfinal skulle ställas mot RK Zagreb som är ett erkänt duktigt lag med hög kvalitet från ungdom till senior (seniorlaget RK Zagreb spelar nästa säsong i Champions League). När matchen drog igång startade vi på samma sätt som mot Skövde, det vill säga med fem raka mål. Här tog coachen i RK Zagreb beslut om att köra en ”två-punkt” vilket ställde till det något för killarna. Men med fart och större ytor man mot man kunde vi efter lite intensivt coachande stänga ner matchen med resultatet 20 – 14. Ett styrkebesked där vi visade för oss själva och omgivningen att den hårda träning som vi bedriver, med filosofin att killarna måste veta varför de gör saker och kan ta egna initiativ ger resultat.

 

Spel i en kvartsfinal i världens största handbolls-cup var det nog inte många som trodde på i början av säsongen. Men det var fakta och när lördagen kom så var det dags för möten mellan Sverige och Danmark, eller mellan BK HEID och Hellerup IK. Matchen startade som våra tidigare slutspelsmatcher – fast exakt tvärtom. Nu var det Hellerup som satt i framsätet och vi försökte hänga med i baksätet. Det stod 0-6 innan vi lyckades komma åt deras försvarsspel och göra vårt första mål. Med den starten orkade vi helt enkelt inte med och med förlustsiffrorna 11-20 var Partille Cup slut för 09:killarna.

 

En sammanfattning av turneringen är att killarna har gjort precis allt vad de ska göra. Vi har utvecklats enormt mycket under året och visar för oss själva (och andra) att vi kan spela mot de riktigt bra och duktiga lagen. Höjdpunkten – såklart – var segern mot RK Zagreb men det finns under turneringen många ljusglimtar som är synnerligen viktiga för framtiden. Det känns roligt och vi ser nu fram emot försäsongsträning innehållandes mycket styrka och löpning, men allra mest – att få vara lite lediga innan hösten drar igång!

 

Gruppspelet i P15 skulle innebära fem intensiva matcher där gruppens sammansättning visade sig ge matcher mot lag som vi aldrig mött tidigare vilket är roligt och också en av meningarna med Partille Cup. Vi inledde med match mot det lag som kanske också åkt längst för att spela, nämligen brasilianska laget H10. Handbollen i Brasilien är på uppåtgående och särskilt efter några tidigare års framgångar i Partille Cup varvid det numera är riktigt bra lag som gästar cupen. Detta fick vårt lag erfara när slutsignalen gick och resultatet var en förlust med 11 bollar. Onsdagens två matcher i blandad väderlek följde i stort sätt inledningen och gav idel förluster även om det mot österrikiska laget bitvis vara nära. Inför torsdagens matcher var vi i läget att vinster skulle kunna rädda en fjärdeplats i gruppen och möjligen också skapa en lite lättare B-slutspelsmatch. Hoppet levde då vi kunde tvåla till norska laget med uddamålet och skulle avsluta mot Täby Handboll. Matchen började bra, men allteftersom så blev det tyngre och tyngre. Täby är ett duktigt lag och kunde utnyttja våra svagheter på ett bra sätt och när matchen var över konstaterade vi att tvåmålsförlusten resulterade i en ”inbördesmötesordning” där resultatet inte var till vår fördel. Därmed skulle B-slutspelet inledas på fredagen klockan 09.35 mot Årsta AIK. Matchen var jämn men överlag en liten ledning till bollklubben och där Årsta fick jaga. I matchens sista minut lyckades bollklubben ta ledningen och möjligen kunde man andas ut lite. Handboll är en snabb sport och med cirka 30 sekunder kvar kunde Årsta kvittera. Med detta skulle matchen förlängas i en så kallad ”golden goal”, det vill säga först att göra mål vinner. I förlängningens första anfall så lyckas Årsta göra sitt 13:e mål och därmed var turneringen slut för laget i klass P15.

 

Ska vi försöka sammanfatta turneringen så är väl gott och blandat en bra sammanfattning. Vi har gjort riktigt bra matcher, men vi har också gjort sämre matcher. Vi behöver till nästa säsong få in lite mer kraft och tyngd vilket lättast ordnas genom hård sommarträning, och genom det utdelade sommarprogrammet kommer vi vara väl rustade inför säsongen 2023/2024 då vi också gör premiär som A-pojkar med de krav som då ställs.

 

Silvermedaljen från säsong 2022/2023 - P13 Väst nivå 1

Efter 22 spelade matcher kan vi konstatera att vi vunnit 15 av dessa och förlorat 7 matcher med en total målskillnad på +62 mål. Det går naturligtvis inte att låta bli att snegla mot seriesegraren IK Sävehof, men de är lite "one of a kind" och det är bara att gratulera spelarena ute i Partille till en helt magiskt prestation. Till oss själva - vi klarar av att ta poäng från de flesta lag, förutom nämnda Sävehof och Backa HK. I övrigt har vi med fart, tuffhet i försvaret och en smula list spelat till oss en välförtjänt silvermedalj i nivå 1.

 

  SM Vinst Oav Förl Poäng Måls
IK Sävehof Gul 22 22 0 0 44 198
BK Heid Röd 22 15 0 7 30 62
Backa HK Röd 22 13 0 9 26 33
IFK Skövde HK blå 22 12 1 9 25 26
HK Aranäs vit 22 12 1 9 25 56
Torslanda HK Blå 22 12 0 10 24 21
Kärra HF gul 22 11 0 11 22 -13
IF Hallby HK Blå 22 9 0 13 18 -4
Önnereds HK Grön 22 7 2 13 16 -44
Alingsås HK 1 22 6 2 14 14 -67
IK Baltichov vit 22 7 0 15 14 -125
Marks HK blå 22 3 0 19 6 -143
USM 2022/2023

Fler bilder (+40) >>

Säsongen 2022/2023 deltog vi i USM i klass P14, det vill säga för ungdomar födda 2008, men där spelare födda 2009 tillåts att vara med. Då vårt lag består av ett fåtal killar födda 08 fick samtliga våra 09 killar möjlighet att pröva spel i USM. Vi kan konstatera att de inledande två stegen var lite väl tuffa, men att vi i steg 3 och steg 4 klarade av att stå emot lagen. Ska vi framhålla två höjdpunkter så måste det vara att vi klarade av att med stora siffror vinna mot IK Sävehofs P08 lag (andra lag) - ett erkänt duktigt och storvuxet lag som vi också har mött i serien men förlorat med knappa siffror. Höjdpunkt nummer två - vilket kanske är än viktigare är att vi i steg 4 ställdes mot HF Karlskrona, det vill säga samma lag som vi i steg 2 hade förlorat mot med siffrorna 20-15 till Blekinges favör. I den slumpmässiga returen lyckades vi vinna med uddamålet, vilket tyder på att vi under året tagit betydande steg framåt.

 

Nästkommande säsong fortsätter våra 08:or att spela i USM, men då tillsammans med de få 07:orna och deltar i P16 klassen. Våra 09:or och den enda 10:a (som inte var med detta året) fortsätter USM P14. 

 

Här är säsongens samlade resultat från USM

 

Steg 1 BK Heid - Torslanda HK Heidhallen, Göteborg 13-31
Steg 1 BK Heid - H 78 Sölvesborg Heidhallen, Göteborg 15-19
Steg 1 BK Heid - IF Kristianstad Heidhallen, Göteborg 17-22
       
Steg 2 BK Heid - Vassunda IF Kungsbacka Sporthall B  30-11
Steg 2 HF Karlskrona - BK Heid Kungsbacka Sporthall B  20-15
Steg 2 HK Country - BK Heid Kungsbacka Sporthall B  27-21
       
Steg 3 BK Heid - Sundsvall HK Vadstena Sporthall 32-19
Steg 3 Falu HK - BK Heid Vadstena Sporthall 7-25
Steg 3 IK Sävehof 2 - BK Heid Vadstena Sporthall 20-29
       
Steg 4 BK Heid - Örebro SK U 1 Heidhallen, Göteborg 22-20
Steg 4 BK Heid - Haninge HK Heidhallen, Göteborg 26-23
Steg 4 BK Heid - HF Karlskrona Heidhallen, Göteborg 15-14
Steg 4 BK Heid - Kärra HF Heidhallen, Göteborg 19-18
       
  Totalt 13 matcher    
  Vinst: 8 matcher    
  Förlust: 5 matcher    
Järnvägen Cup 2023

Fler bilder (+17) >>

Järnvägen Cup 2023 spelades med jämna åldersklasser vilket innebär att vi anmäler två lag i samma åldersklass där vi sprider våra 08:or på två lag och sen så jämnt det går fyller upp med våra 09:killar.

 

När spelschemat släpptes visade sig att Lag Röd lottats in i en grupp bestående av Norrköping, Sollentuna och Kungsängen. Spelmässigt skulle laget från Norrköping komma att bjuda på alltför bra motstånd och förlusten i premiären var ett faktum. Sollentuna och Kungsängen var två enklare matcher och därmed slutade lördagens gruppspel med en andraplats och söndagens matcher skulle därför vara i A-slutspelet.

 

Lag Svart hade lottats mot IFK Nyköping, Huddinge och Örebro vilket visade sig vara alltför svåra lag. Tre raka förluster noterades och genom detta slutar Lag Svart sist i gruppen. Det ska dock sägas att matcherna mot Huddinge och Örebro var uddamålsförluster – men likväl förlust vilket gör att söndagen tillbringas i B – slutspel.

 

Söndagen där solen var om möjligt ännu hetare gör att matcherna också blir mer intensiva. Lag Röd som startade i ett A-slutspel ställdes med en viss självklarhet mot Backa HK P08:or, som för övrigt veckorna innan varit och spelat USM finalsteg. Utgången för matchen var på något sätt given och det handlade mer om att göra bra prestationer över ytan samtidigt som att mildra Backa HK grymt samspelta anfallsspel. Tyvärr – men i en situation vi börjar bli vana vid så gör Backa HK att turneringen tog slut för vårt röda lag.

 

Lag Svart som spelade i B-slutspelet hade en helt annan morgon. De startade med en mer eller mindre promenadseger mot Vassunda IF, som vi dessutom tidigare stött på i USM med liknande resultat. Därefter väntade Skogås HK i en match som i praktiken var över efter 10 minuter till bollklubbens favör. På samma odramatiska sätt kunde även B-semifinalen avslutas där Örebro SK kunde besegras med klara siffror. Många ställde då frågan var Backa HK P09 lag tog vägen. Skulle vi inte vana trogen få möta detta lag i Järnvägen Cup? Svaret skulle bli nekande då Backa HK ställdes i den andra B semi-finalen mot IFK Nyköping med en förlust som resultat. Således var det IFK Nyköping som var motståndarna i den sista matchen. IFK Nyköping är ett omtalat målvasst lag som i sin serie gör mycket mål och pulveriserar sitt motstånd. I några matcher har de lyckats vinna med siffrorna 75-14 och det var således med stor respekt som killarna klev ut på plan. Men mot bollklubben var det tuffare! Vi tog tidigt kommandot i matchen och med hela 11 måls marginal njuta av den numera välkända loksignalen som tillkännager att matchen är över.

 

Det är tufft att ställa upp med huvuddelen av spelarna ett (eller rent av två år yngre) i en sport som trots allt bygger på muskelmassa och tyngd. Vi kan se en utveckling och att vi tar för oss mer och mer vilket är oerhört viktigt inför nästa säsong, då huvuddelen av spelarna kommer vara ”i rätt åldersgrupp”.

 

På det hela taget en bra genomförd cup, och vi minns också allt det roliga runt planerna som vi upplever tillsammans med bollklubben – från Järnbrott!

 
Våra sponsorer