SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
BK Heid
Vi är bollklubben från Järnbrott
Pojkar födda 2008/2009

BK Heid – P2009 vägen mot finalsteget i USM
2024-03-26 22:15
Foto av Jimmy Havenfyr

Ungdoms SM är utan tvekan en av de tävlingar som ungdomar ser mest fram emot genom möjligheten att få åka till platser man normalt sätt inte besöker i ordinarie serie eller cupspel och möta lag som kommer från olika ställen i Sverige.

 

 

 

 

För pojkar 09 del så inleddes USM tävlingen nere i Varberg där nämnda förening ansträngt sig för att göra ett värdigt och trivsamt arrangemang. Inledningsmatchen kom att spelas mot lokalkonkurrenterna Redbergslid IK där vi trots premiärnerver kunde vinna med övertygande 37 - 20. Därefter väntade arrangören HK Varberg som då och då stöter på i seriespel men som vi inte riktigt har kläm på. Efter en något tveksam inledning kunde vi ta oss samman och stänga matchen med en seger, 26-17. Stegets giganter var utan tvekan Dalby IF från Skåne som ställde upp med en tung skyttelina där framför allt en spelare få anses vara tongivande i såväl distansskytte som genombrott. En chockerande start för bollklubben byttes mot ett motdrag till ett läge där matchen vägde fram och tillbaka. Med fyra sekunder kvar och ledning för Dalby kunde vi med en kraftansträngning få fram bollen till ett avslut som gjorde att matchen slutade lika – ett resultat som trots allt får anses rättvis givet matchbilden.

 

Genom en målskillnadssituation till Dalbys favör slutade vi som grupptvåa och lottades därför in i grupp 2B som skulle spelas i Åhus en novemberhelg. Här handlar steget om att få möjligheten att spela steg 3A och för att göra det skulle Lödde Viking och HF Karlskrona besegras. Genom dessa resultat ställdes vi återigen mot Dalby IF i kampen om att bli totalgruppsegrare. Om vi i steg 1 varit i förarsätet från start kom denna matchen att utspela sig i en helt annan riktning. Dalby var snäppet vassare, starkare och listigare över hela planen samtidigt som vi fick kämpa för att hänga med. Om en match hade spelats i trettio minuter hade Dalby stått som segrare, men som tur var är matcherna i ytterligare en tio minuters period. I den sista tian tar vi över stafettpinnen, samlar kraft och styrka, och går ikapp och förbi Dalby. När domaren blåser match över står vi som segrare med två mål.

 

Steg 3A blev en tur till kungliga huvudstaden. IK Bolton stod för värdskapet och även första match. Som vanligt är vår första match inte den mest välspelade och inget undantag i detta steg. Trots detta kunde stegets första seger inkasseras med övertygande 34 – 27. Söndagens match var mot Brännans HF och inte heller denna match kändes riktigt stabil även om vi aldrig var riktigt illa ute. Första förlusten i USM skulle komma mot ett välspelande Lugi HF (2) som var riktigt skickliga både individuellt och lag. Trots förlusten var det ett ganska nöjt gäng som lämnade Stockholm. Vi hade lyckats med målsättningen att ta oss till steg 4A, vilket innebar en möjlighet att få konkurrera om finalhelgen.

 

Cirka 2 veckor efter vår Stockholmsresa fick vi ett glädjande besked om att vi fått möjlighet att arrangera steg 4A i Heidhallen. Hemmaplan vilket innebär att man slipper resa och möjligen också några fler supportrar. Vi konstaterade också att spelschemat för vårt Dam A-lag låg så att dessa skulle få lov att vara ”förmatch” till vår inledningsmatch. Och vilken match Dam A-laget gjorde. Sannolikt är det ett rekord som slagits, åtminstone på elitnivå. När matchuret stod på 42 minuter lyckades motståndarna Alingsås HK göra sitt första spelmål till ställningen 22-2 (ja, ni läste rätt). Inspirerade av damernas match var det dags för killarna att förbereda sig. På motståndarsidan stod Eslövs HF som av initierade handbollskännare skulle vara de självklara gruppsegrarna. Men Heidhallen är känd för sitt massiva publiktryck, och många supportrar valde att stanna kvar efter damernas match för att heja fram våra killar. Våra damlagsspelare visade vägen på plan i sin match, men även som hejarklack. Även om vår linjespelare efter fem minuter bröt näsan i en olycklig försvarssituation lät inte detta hindra laget från att montera ner anfall efter anfall. När dessutom vi får lite enkla distansmål så kan vi till slut vinna matchen med 5 mål. Jublet kände inga gränser och de över 300 Heidarna som var i hallen denna dag fick verkligen uppleva ett ungdoms SM som det ska vara.

 

Söndagsmorgonen bjöd på Lugi HF andra lag, som bara går att beundra för sin otroliga bredd och spelarutbildning då de lyckats med att ta två lag till steg 4A. I denna match gick allt som kunde gå fel riktigt fel. Vi drabbades av otaliga straffar och framåt sköt vi målvakten rakt i händerna, eller rent av utanför målramen. Mycket tack vare vår otroliga målvakt kunde siffrorna hållas nere och först när Lugi gjort sitt femte mål och när det gått 12 minuter kunde vi få hål på deras försvar. Därefter väntade en lång uppförsbacke, men när vi arbetar lugnt och metodiskt är det svårt att hålla tillbaka laget. I halvlek hade vi styckat elefanten och sakta börjat tugga i oss och var två mål bakom Lugi. Direkt efter pausen gjorde vi tre snabba mål och vårt förtvivlade underläge hade förbytts till en ledning. Därefter var rollerna ombytta och vi kunde med en kraftansträngning ta oss till slutet med två mål tillgodo. Därefter väntade ett intensivt räknande på tabeller och läsande av tävlingsbestämmelser gällande inbördes möte, målskillnad och tabellregler. Ganska tidigt stod det klart att om Eslövs HF tog poäng av IFK Skövde HK skulle vi inte kunna bli annat än gruppetta och därmed vara kvalificerad till finalsteget i USM. Matchen mellan Eslövs HF och IFK Skövde HK följdes därför med stigande spänning. Vanligen håller vi våra lag från distriktet och därför borde sympatierna vara hos Skövde, men denna gång var det helt klart Eslöv som vi hejade på. Jämnare match kan man knappast hitta och när Eslövs HF till slut kunde stänga matchen var det med en lättad känsla hos alla Heidare. Vi var klara för USM finalsteg, och det redan klockan 11.30 på söndagen.

 

Några timmar senare var det så dags att avsluta och stänga ner steg 4A. Vi hade bestämt oss för att göra det med värdighet och göra matchen precis så viktig som alla andra matcher. Trots det är det svårt att efter en intensiv helg uppbåda de sista krafterna och med en knapp vinst kunde vi avsluta USM steg 4A som gruppsegrare.

 

Med detta följer att vår USM säsong inte är slut. Vi är ett av åtta lag i åldersklassen som nu kvitterar ut en biljett till finalsteget som går av stapeln i slutet på april. Om någon hade sagt i början av säsongen att vi skulle tillhöra landets bästa lag så är det nog många som uppfattat det som ett orealistiskt mål. Men med hängivenhet och rätt mental inställning har alla spelare och tränare tagit sig an uppgiften.

 

Vi har arbetat lugnt och metodiskt genom våra år på storplan, där kortsiktiga segrar har fått stå tillbaka för långsiktiga mål. Vi har – trots en ganska liten trupp – en konstellation spelare som behärskar att vara på flera olika positioner och med olika spelstilar kan överraska våra motståndare.

 

Nu laddar vi upp för cup i Danmark för att därefter förbereda oss för ungdoms SM - finalsteget

 

 
Våra sponsorer