Hoppa till sidans innehåll

Järnvägen Cup 2019 BK HEID P06

09 JUN 2019 18:29
  • Skapad: 09 JUN 2019 18:29

Under kristihimmelsfärdshelgen arrangerar HK Järnvägen i Hallsberg utomhusturneringen Järnvägen Cup som kommit att utgöra BK HEID föreningscup dit alla ungdomslag åker för att gemensamt avsluta säsongen med mycket handboll, skönt häng tillsammans och ibland även inkasserande av en och annan medalj. I år representerades föreningen av inte mindre än sammanlagt 18 olika lag i samtliga åldersgrupper på flicksidan och två åldersgrupper på pojksidan.

För P06 så hade vi en silvermedalj från föregående år att försvara och det skulle bli intressant att se om vi med årets hårda träning även denna säsong kunde få med oss en peng hem från turneringen.

I vanlig ordning valde P06 (till skillnad mot andra föreningar) att ställa upp med två lag med få avbytare. Lag Svart skulle med besked få spela matcher då de endast hade en avbytare, medan lag Röd kunde vara lite mer avslappnad då det hölls sig med två avbytare.

Gruppspelet för Lag Svart innebar spel mot fyra motståndare under lördagen. Inledningsmatchen mot Norrköping, som vi inte mött tidigare och inte heller hade någon förhandsinformation om skulle komma att bli en enkel match. Glädjande nog så kunde vi undvika den sega start som annars kommit att känneteckna P06 i turneringssammanhang utan vi tog kommandot tidigt i matchen och släppte aldrig förarplatsen. En tämligen säker seger med 26-8. Därefter väntade Kopparbergs IF – ett lag som deltog utan tävlan eftersom de bestod av en bred uppslutning av ortens ungdomar i en väl blandat åldersspann. Glädjen hos Kopparberg över att spela handboll gick att ta på, och även om våra killar kunde ta hem en enkel seger fortsatte motståndarna att spela och – vad som är viktigast i sammanhanget – ha roligt. Den tredje matchen mot Årsta IF blev likaledes den en relativt enkel match där segersifforna skrevs till 20-12. I den sista gruppspelsmatchen som skulle handla om gruppseger ställdes vi mot Vintrosa IS. Ett lag som vi mött ett antal gånger tidigare, och i egentlig mening det lag som i gruppen skulle kunna bjuda på ett ordentligt motstånd. I vågskålen låg också att segraren i denna match skulle få möta BK HEID lag röd i söndagens kvartsfinal. Detta faktum skulle möjligtvis kunna få våra killar att ta det lite lugnare, men som matchen utvecklades så fanns det inget annat än att gå för fullt. Vi kunde med effektivt försvarspel se till att vår målvakt i princip stod sysslolös och de få bollar som ändå ramlade igenom räddades. Seger med 16-10 innebar dessutom sovmorgon på söndagen.

Lag Röd ställdes i en mindre spelgrupp och skulle spela tre gruppspelsmatcher på lördagen. Örebro stod för dagens första match och blev en smidig uppvärmning, där egentlig mening varken vårt försvar eller anfallsspel prövades i någon större omfattning. Ganska komfortabelt vann vi med 23-10. I andra matchen stod motståndet från RP Linköping och det var sannolikt också gruppfinalen. RP Linköping har vi mött tidigare och då alltid vunnit, men med ganska knappa siffror. Denna gång fungerade i princip allt och vi kunde gå segrande ur matchen med bekväma 11-5. Sista matchen mot Lidingö är inte mycket att kommentera annat än att vi vann med 25-8.

För de båda lagen var lördagen en nyttig erfarenhet. Det är enkelt att leda en jämn match där skärpan måste vara hög, men att relativt enkelt leda en match, men trots detta behålla skärpan kan ibland vara en utmaning. Jag påstår att detta har killarna visat att de klarar av på ett mycket bra sätt. Vi trummade runt samtliga spelare i olika positioner, och vad som är extra roligt är att olika spelare kan kliva fram och ta ansvar i olika skeden av matchen. Att underlaget (gräsblandad lera) ställer till det är samma för alla lag, men även detta löser vi på ett bra sätt.

Söndagens kvartsfinal mot varandra är en utmaning. Killarna tränar mycket tillsammans och vet alla kamraters styrkor och svagheter. De inövade starterna och kombinationerna är svåra att genomföra och dessutom kan det finnas lite prestige vilket kan leda till övertändning. Coacherna valde i denna match att sköta byten, men överlämna till lagkapten för respektive lag att sköta försvars och anfallssystemet vilket tog sig an med stor portion av taktiserande och diskuterande bland lagen fördelar och nackdelar. Uppenbarligen skulle det bli lite av hjärnornas kamp då det ena laget visade ett drag, vilket resulterade i ett omedelbart motdrag. Lag Röd valde tidigt ett 3-2-1 försvar för att satsa på att ta bort Lag Svarts 9m skytte, medan lag Svart i sin tur valde ett nedgrupperat försvar för att förhindra linjespel. Uppenbarligen var dragen och motdragen helt jämna då det i halvlek stod 11-11. Vad som också komplicerades spelet för killarna var att det inte någon gång under halvlekarna fick reda på aktuellt resultat, annat än om någon överexalterad förälder någon gång säkert viskade detta till sin spelare. I halvlek fick återigen lagkaptenerna styra över sitt lag. Lag Röd kunde i andra halvlek ta en liten ledning, genom att framför allt använda sig av hela spelplanen från vänster till höger och gick därifrån med en semi-finalplats. Det är svårt att glädjas fullt över en seger, när man ser sin lagkamrat vara ledsen. Fina scener utspelar sig när våra killar tröstar varandra.

I semi-finalen väntade Eskilstuna GUIF, laget som våra killar slog ut i förra årets semi-final. Eskilstuna GUIF hade uppenbarligen inför årets Järnvägen Cup valt ett annorlunda spelupplägg då de valde att komma till spel med ett stort lag, men i princip två bänkar. Försvarsmässigt hade de då kapacitet att spela man mot man i 40 minuter, vilket de gjorde. Att spela man – man så länge kräver rörelse utan boll och att man orkar positionera sig som spelbar vilket kräver synnerligen god kondition och styrka. Vår träning under säsongen har uppenbarligen gjort att vi har sådan kapacitet och enligt min mening så löste vi upp deras försvarsspel på ett mycket bra sätt med många fina genombrott. Bakåt bjöd vi Eskilstuna på en hård kamp vilket gjorde att med cirka 4 minuter kvar på matchen hade en ledning på 3 mål som mycket väl kunde punkterat matchen om inte vi i sista minuten drabbades av akut med fullt förståelig trötthet och dessutom – enligt min mening – en tveksam straff. Den här gången kunde istället Eskilstuna avsluta vårt deltagande i Järnvägen Cup genom att vinna med två bollar.

En sammanfattning av helgen är att det har bjudits på mycket bra handboll. Vi har återigen visat att vi tillhör en spelgrupp som ofta gör det bra, vi krigar till oss positionen som gruppsegrare och tar oss till ett A-slutspel med våra två lag. När det avslutningsvis gäller Eskilstuna GUIF så konstaterar vi att under turneringen är det i egentlig mening bara BK HEID som har kunnat bjuda på ett ordentligt motstånd då de i stora stycken utklassat övriga lag med hjälp av sitt ovanliga försvarspel. I finalen som stod mellan Göteborgs bästa P06 lag (Backa HK) vann GUIF enkelt och komfortabelt, vilket man knappast kan sägas att de gjorde mot oss.

Nu väntar lite träningsuppehåll, men där killarna förutsätts fortsätta träna kondition och styrka på egen hand, innan förberedelserna inför Partille Cup tar i. Säsongen 2019/2020 kommer innehålla en större dos träning och matcher och med den starka uppslutning vi har i laget ser det mycket ljust ut på pojksidan framöver.

För bilder och ”bakom kulisserna” så kika in på instagram: bkheidp06

Skribent: David Fagerberg, P06
Epost: Adressen Gömd

Diamantsponsorer:

Guldsponsorer:

Bohus Städ
Intersport
Triumf
Hummel

Silversponsorer:

Bergkvarabuss
Glenns
Kährs
White
Klotterjägarna

 

 

CSR engagemang:

fokus_forening 

 

 Kursintyg

Partner till Ungdomshandboll:

Vår ungdomspartner Stiftelsen dunross

Handbollsskolan:

Prova handboll i BK Heid Handbollskola

 

Stöd BK Heid här:

 

ElitHandboll sponsorer!

Svensk HandbollsElit

Svenska Spel - Handboll

C More

Borga

Smålandsvillan

Prioritet finans

 

Idrottens Bingo:

 

 

Postadress:
BK Heid - Handboll
Transistorgatan 25
42135 Västra Frölunda

Besöksadress:
Heidhallen, Transistorgatan 25
42135 Västra Frölunda

Kontakt:
Tel: 0763959797
E-post: This is a mailto link

Se all info