Hoppa till sidans innehåll

BK HEID P06 – FÖRSVARA GULDET I TYGRIKES

07 JAN 2020 16:46
Tygrikesnatta är en turnering som arrangeras årligen runt första helgen efter nyår av Marks HK.
  • Skapad: 07 JAN 2020 16:46

Ursprungligen spelades turneringen huvudsakligen på natten, men på senare tid så är det endast de äldre åldergrupperna som spelar då andra helst sover. Bollklubben har på senare tid haft en hel del lag som deltagit, och för P06 var det tredje året i rad. Första året (2018) så slutade det med en silvermedalj och i fjol (2019) kunde vi ta hem två guldmedaljer från A respektive B slutspelet. Således skulle vi i år få försvara titeln som Tygrikesmästare och detta skulle vi göra genom ett anmält lag i klassen P13.

Under lördagen startade gruppspelet och för vår del var vi inlottade i en grupp med arrangörerna Marks HK, västkustens styrka och stolthet Lysekil, sommarlandets paradis Skara och fästningsorten Varberg. När det gäller de tre förstnämnda så är det lag som vi inte så vanligen möter, utom just i Tygrikesnatta. Varbergs HK var en helt ny bekantskap.

Vi inledde tidigt på lördagen med spel mot Lysekil. Som det hela skulle utvecklas var det också gruppfinalen. Vi gjorde en match, men där egentligen ingenting fungerade som vanligt. Därför får vi nog vara glada över att vi till slut lyckades bärga hem 2 poäng.

Därefter väntade Varberg och därefter Marks HK, lag som inte riktigt nådde upp i den standard vi är vana vid från Göteborgsserien, och därmed kunde vi ganska komfortabelt rulla runt på spelare, testa lite nya positioner och även återse en nygammal bekanting som målvakt. Roligt att gamla takter sitter i och med detta hade vi ett utmärkt läge inför kvällsmatchen mot Skara. Vinst mot Skara så skulle vi bli grupp-etta, och därigenom avancera direkt till semi-finalen vilket i sin tur innebar en välförtjänt sovmorgon.

Genom studier av Skara konstaterade vi att detta lag under det gångna året tagit betydande steg i utvecklingen och för att kunna ta hem segern skulle vi behöva höja oss några nivåer jämfört med tidigare matcher. Killarna fick en hemlagad middag i Öxabäcks bygdegård tillsammans med lite mental laddning. Om det var middagen eller det mentala eller möjligen en kombination av de två får vi gissa oss till, men helt klart att mot Skara var det ett helt annat lag som spelade. Vi fick igång fötterna i försvarsspelet och kunde sätta stopp för deras målskytte samtidigt som vi anföll på hela ytan, och använde oss av våra inövade kombinationer. Ganska enkelt skickade vi in 22 mål medan Skara nätade 9. Den petnoga läsaren jämför tabeller med detta referat och inser att det i officiella målprotokollet står angivet 21-10, och förklaringen är att det sista målet gjordes av bollklubben men noterades helt felaktigt på Skara – ett misstag som vi moget nog valde att inte lämna in ett protestärende mot.

Semifinalen som spelades vid söndag lunch gick mot skånska Bjärnum. Vi tog kommandot från första matchminut, och våra motståndare fick åka med fast det var vi som styrde. Även om resultatet ser jämt och fint ut, så handlar det nog mest om att vi i slutet på matchen slappnade av lite för mycket från vår 5 målsledning och därigenom lät våra motståndare hyfsa siffrorna.

En seger i semi-final betyder spel i final i vilket vi ställdes mot ytterligare ett skånskt lag, nämligen Kävlinge. De hade precis som vi slutat grupp-etta och var ett värdigt motstånd. Vi hade noterat i vår scouting att Kävlinge hade några väldigt tongivande spelare, och vår målbild var att sätta vår försvarsgeneral på denne spelare. Lucas lyckades med bedriften att helt neutralisera Kävlinges attacker vilket i sin tur lade grunden för att vi skulle kunna driva upp tempot och attacker med vårt tunga spel. Vis av erfarenheten från semifinalen så bestämde vi att vi skulle spela hela matchen ut, och mala ner motståndet. När slutsignalen ljöd stod vi som segrare med 17-10 och ännu en gång fick våra killar ta emot guldmedalj med tillhörande plakett som kommer pryda klubbrummets väggar.

Även från denna turnering tar vi med oss ett par saker. För det första är vi ett oerhört svår-scoutat lag. Vi har en kunskapsbredd på våra spelare där en spelare kan uppträda på i princip alla positioner och göra sig farlig för motståndaren. Vi är också ett lag som har ett ettrigt försvarsspel där motståndarna får kämpa rejält för varje millimeter man vill ta sig igenom. Att vi dessutom gör det oftast utan alltför många utvisningsminuter säger oss att vi kan hantera försvarsarbetet enligt regelboken. Vi har ett erkänt jobbigt tryck i våra andra faser, även efter gjort mål. Det är mentalt svårt att göra ett mål på oss, och samtidigt som motståndaren firar det gjorda målet, får ett omedelbart tillbaka genom ett snabbt avkast och tryck mot mål. Grunden för vårt höga tempo är den konditionsträning som nu verkligen börjar märkas. Några av killarna har också tagit till sig styrketräningen vilket också börjar märkas på den kraft som utvecklas i närkamperna. Att vi ibland då helt enkelt springer över våra motståndare får man räkna med som ett olycksfall som hör till arbetet.

Det vi definitivt har utvecklat i denna turnering är vårt tålamod framåt. Vi klarar av att rulla bollen från sida till sida, och gärna med en kantväxel utan att därför få skottpanik redan efter två passningar. Detta har visat sig vara väldigt lönande och en förhoppning är att vi kan ta med oss detta in i fortsättningen på säsongen.

Med försvarat guld i Tygrikesnatta startar vi våren och den andra halvleken av säsongen. Vi har kvar en hel del spännande saker, och redan nästa helg väntar steg III i USM. Därefter är det som vanligt flera seriematcher per helg, träningar, och framåt vårkanten spel i Bohus Cup och Järnvägen Cup. Det här guldet kommer att firas, genom en träningsledig dag (i morgon), men sedan är det igång igen. Det kommer inte vara det sista guldet våra äldsta pojkar tar hem till Järnbrott, det kan vi nästan lova.

Skribent: David Fagerberg, P06
Epost: Adressen Gömd

Diamantsponsorer:

Guldsponsorer:

Bohus Städ
Intersport
Triumf
Hummel

Silversponsorer:

Bergkvarabuss
Glenns
Kährs
White
Klotterjägarna

 

 

CSR engagemang:

fokus_forening 

 

 Kursintyg

Partner till Ungdomshandboll:

Vår ungdomspartner Stiftelsen dunross

Handbollsskolan:

Prova handboll i BK Heid Handbollskola

 

Stöd BK Heid här:

 

ElitHandboll sponsorer!

Svensk HandbollsElit

Svenska Spel - Handboll

C More

Borga

Smålandsvillan

Prioritet finans

 

Idrottens Bingo:

 

 

Postadress:
BK Heid - Handboll
Transistorgatan 25
42135 Västra Frölunda

Besöksadress:
Heidhallen, Transistorgatan 25
42135 Västra Frölunda

Kontakt:
Tel: 0763959797
E-post: This is a mailto link

Se all info