Hoppa till sidans innehåll

BUA CUP 2019

11 MAR 2019 19:20
  • Skapad: 11 MAR 2019 19:20

Givet staden som BUA CUP spelas i, öste regnet ner från tidig morgon till sen afton. Lyckligtvis är handboll, i alla fall vanligtvis, en inomhussport och därför kunde såväl spelare som ledare lugnt tillbringa dagen i Almåshallen för årets upplaga av BUA CUP. För två år sedan då turneringen spelades i vår ålderklass, kunde vi efter en rafflande final ta hem guld och bronsmedalj till bollklubben och frågan vi ställdes oss var om detta skulle gå kunna göra även i år. Det skulle komma att bli betydligt tuffare, inte minst på grund av Svenska Handbollsförbundet och deras nya tävlingsbestämmelser för ungdom.

För vår del blev lag 1 inlottade i en grupp bestående av IFK Skövde, arrangörerna Borås HK, Tidaholm och Torslanda.

IFK Skövde har, inte minst i kraft av sin tradition av handbollsspel i västgötastaden, alltid bra handbollslag och så även i P12 klassen. Att dessutom få spela vår första match mot dessa är en ännu större utmaning. Vi lyckadas ta kommandot tidigt i matchen genom en snabb 4 målsledning, och halvvägs in såg det länge ut som att bollklubben skulle få inleda turneringen med en seger. Vad man ska ha med sig i handboll är att det går fort, och ibland mycket fort. IFK Skövde är ett lag som aldrig ger upp. Mål efter mål tog de in och till slut gick de upp i ett jämt resultat med cirka 1.5 minut kvar. Här fick vi smaka på vår egen medicin gällande spela bort tid, vilket Skövde tycktes vara experter på i kombination med att domarna valde att inte använda sig av passivitetstecken. När 10 sekunder återstod av matchen sköt de sig själva till seger. Killarna var efter förlusten ganska besvikna, vilket de faktiskt också skulle få lov att vara. Själva konstaterade de att man inte vinner en match genom att ensidigt anfalla i vänster zon 2. En handbollsplan är 20 meter i bredd, och är sannolikt byggd och konstruerad för att använda HELA bredden.

Därefter väntade Borås som jag tycker vi ska betrakta med mycket stor respekt och ödmjukhet. Spelmässigt skulle det visa sig – med besked – att de inte har nått samma nivå som våra killar (och inte heller något annat lag), men med den inställning och entusiasm som deras killar, ledare och föräldrar visade upp så finns det skäl att anta att de inom några år kommer ha utvecklats till ett lag. I eftersnacket och läktarsnacket så framkom att några av spelarna från Borås gjorde debut, och jag tycker att de alla är värda en applåd för att de med skratt och glädje ställde upp match efter match mot lag som kommit avsevärt mycket längre i sitt spelkunnande.  

De avslutande två gruppmatcherna mot Tidaholm och Torslanda är inte mycket att skriva om, annat än att vi vann ganska komfortabelt. Genom segern i ”derbyt på bortaplan” mot Torslanda tog vi oss till placeringsmatch (om tredjepris) som skulle spelas senare på kvällen.

För lag 2 skulle tuneringen starta på ett mer angenämt sätt. De inledde sin tidiga morgon med match mot Borås, vilket tidigare konstaterats inte är några större utmaningar för ett förhållandevis samspelt lag men där killarna kunde få utrymme för att testa lite nya saker och framför allt kommunicera och lägga upp en anfallsplan tillsammans, även under matchtid.

Även lag 2 skulle ställas mot IFK Skövde. Här var det en annan matchbild än för lag 1 tidigare under dagen. Lag 2 använde hela planen, och tog tidigt kommandot i matchen och lät aldrig Skövde komma in riktigt i matchen. I handboll är det oftast i försvaret som matcherna avgörs. Så även denna gång. Vi har under hösten och vintern lagt mycket tid på att arbeta upp fotarbetet (vilken är en viktig del i ett försvararbete) och detta verkar ha gett god effekt.

Lag 2 kunde därefter vinna sina återstående gruppspelsmatcher mot Mark och Tidaholm och slutade därigenom som gruppsegrare med placeringsspel om förstaplatsen. Eftersom det var Skövde som segrade i den andra gruppen blev det således placeringsmatcher Heid-Skövde i såväl match om första plats, som tredje plats.

Finalspelet skulle bli jämt. De var helt klart två jämbördiga lag som ställdes mot varandra. Vad som utkristalliserades var att det också var två försvarslag som ställdes mot varandra. Det som till slut kom att avgöra matchen var Skövdes målvakt som dominerade på sin planhalva. Här kan vi inte göra annat än att lyfta på hatten och respektera honom för hans imponerande insats vilket gav Skövde förstaplatsen i årets BUA CUP.

Matchen om tredjeplatsen gick som tidigare nämnts mellan bollklubben och Skövde. Här kunde bollklubben genom ett försvarspel som inte Skövde lyckades låsa upp tillsammans med ett imponerande anfallsspel ta kommandot och det skulle hålla matchen ut.

Frågan som ställdes inledningsvis var om vi skulle kunna försvara guld och bronsmedalj från två år tidigare. Det gick alltså inte denna gång, utan istället fick vi med oss silver och brons. Jag tycker dock att killarna ska vara nöjda med sin insats. Det är trots allt duktiga lag i toppen, och det är inte alltid vi räcker till.

Nu väntar avslutningen på serien och därefter uppladdning inför vårens cuper. Vi kommer fortsätta träna hårt och våga testa nya saker för att utveckla alla spelare. För att se bilder och filmer från vår helg i Borås (och även andra tillfällen) så rekommenderar vi att följa oss på instagram under namnet bkheidp06.

Framåt Heid

Skribent: Ledare P06
Epost: Adressen Gömd

Diamantsponsorer:

Guldsponsorer:

Bohus Städ
Intersport
Triumf
Hummel

Silversponsorer:

Bergkvarabuss
Glenns
Kährs
White
Klotterjägarna

 

 

CSR engagemang:

fokus_forening 

 

 Kursintyg

Partner till Ungdomshandboll:

Vår ungdomspartner Stiftelsen dunross

Handbollsskolan:

Prova handboll i BK Heid Handbollskola

 

Stöd BK Heid här:

 

ElitHandboll sponsorer!

Svensk HandbollsElit

Svenska Spel - Handboll

C More

Borga

Smålandsvillan

Prioritet finans

 

Idrottens Bingo:

 

 

Postadress:
BK Heid - Handboll
Transistorgatan 25
42135 Västra Frölunda

Besöksadress:
Heidhallen, Transistorgatan 25
42135 Västra Frölunda

Kontakt:
Tel: 0763959797
E-post: This is a mailto link

Se all info