Hoppa till sidans innehåll

Reseberättelse Nazaré Cup 2017


Vi har haft en underbar vecka nere i Nazaré. Handbollen har varit både annorlunda, spännande och lärorik. Vi vill definitivt ner igen!

Vår reseberättelse är gjord för att kunna ge lite hjälp till andra lag som funderar på att åka ner till Nazaré Cup, vilket vi helt klart rekommenderar. Här på förstasidan försöker vi sammanfatta lite allmäna reflektioner och sådant som vi tror kan vara bra att ha med sig om man skall åka ner.

Allmänt

Det där med att hålla tider fungerar inte riktigt som vi är vana vid hemma i Sverige. Man märker snabbt att organisationen inte är lika “väloljad” och punktlig som hos oss. Men är man bara medveten om det så fungerar det. Man får helt enkelt ta det med ro. De använder sig dessutom till största delen av papper. Spelschemat fick vi inte förrän vi registrerade laget. Vi hade således ingen aning om vilka vi skulle möta i gruppspelet innan vi kom ner. Det gjorde å andra sidan ingenting då vi ju inte känner till något av lagen sedan förut. Hemma är vi vana vid att man skall registrera allt via Cuphemsidor där man enkelt kan följa grupperna hyggligt bra direkt på nätet. Så var det inte här. Vi fick visserligen en länk till ett google-formulär att fylla i. Men det formuläret fanns endast på Portugisiska och Spanska. Det gjorde dock inget utan vi fick hjälp med registreringen när vi kom ner i stället.
Alla är väldigt hjälpsamma även om många av dem inte pratar ett ord engelska. Behöver man hjälp så ställer dom alltid upp. Man kan dock önska att mer information finns tillgänglig på engelska, speciellt med tanke på att de vill ha dit fler lag från exempelvis Sverige.

Handbollen

Handbollsmässigt har det varit en spännande resa. Man spelar handboll på ett sätt vi inte vana vid. I och med att vi varit iväg med vårt flicklag har vi mest sett flickhandboll. Där handlar det till största delen om att gå på genombrott. Samspelet är inte så utvecklat utan man satsar och försöker själv göra mål osv i större utsträckning än vad vi gör. Det är en betydligt mer fysisk handboll som spelas dessutom. Man verkar acceptera hårdare tag vilket då även medför en del sådant som vi hemma i Sverige inte är särskilt förtjusta i, drag i armarna, fasthållande av spelare som inte har bollen osv. Detta är definitivt något man måste vara beredd på när man åker ner till Portugal för att spela. Både Portugal och Spanien förordar ett väldigt offensivt försvarsspel. I Portugal har man dessutom satt en regel som säger att man inte får spela 6-0 utan man måste ha ett utgrupperat försvar. I Spanien är det inte reglerat men man har rekommendationen. En av de spanska tränarna där nere sa att de aldrig spelade annat än riktigt offensivt och utgrupperat försvar. Det såg vi dock att det inte stämde helt och hållet.
Bollarna är större i “infantis” -klassen, som motsvarar andra årets D-ungdom och första årets C-ungdom (om vi uppfattat det hela rätt), spelar med storlek 1. Klister förekommer inte i “infantis”. Ovanför “infantis” verkade det dock som att man använder klister.
I “infantis” -klassen får man använda sig av timeouter. Man har en till varje halvlek, vilken man nyttjar när man vill så länge man har bollen.
Ingen av åldrarna, som spelar på storplan, har sänkt ribba utan det är fullstort mål som gäller.

Innan resan

Första gången vi kom i kontakt med Nazaré Cup var via Handbollskanalen.se, som hade lagt ut på Facebook att det söktes lag till en turnering nere i Portugal. Ett svenskt lag skulle få delta helt utan kostnad. Detta var i slutet på januari 2016. Det var dock lite för kort tid för oss så vi bestämde oss senare att göra ett nytt försök till. Vi kontaktade Safira Monteiro, kontaktpersonen i Sverige, igen och hörde med henne om vi kunde få samma erbjudande även 2017. Det gick alldeles utmärkt så då bestämde vi oss för att vi gör ett försök att komma iväg. När vi fått ihop tillräckligt med spelare plus föräldrar tog vi så beslutet. Sen gällde det att jobba ihop lite pengar för att få ner kostnaderna för flygbiljetterna.
Under tiden fram till avresan har både Dom Fuas AC och Safira varit väldigt hjälpsamma med att svara på frågor osv.

På torsdag innan vi skulle åka fick vi meddelande om att de hade flyttat oss från skolan vi skulle bott på till ett hotell (Adega Oceano hotel), alldeles nere vid stranden. Även om hotellet kanske inte är det allra finaste precis så skulle det visa sig vara en ordentlig uppgradering.

Har du några frågor och funderingar kring det hela får du jättegärna höra av dig till oss. Kontaktuppgifterna hittar du på vår Ledarsida.

Lördag 8 april >>

Uppdaterad: 21 APR 2017 21:35 Skribent: Martin Kamijo
Epost: Adressen Gömd

Diamantsponsorer:

Guldsponsorer:

Bohus Städ
Intersport
Triumf
Hummel

Silversponsorer:

Bergkvarabuss
Glenns
Kährs
White
Klotterjägarna

 

 

CSR engagemang:

fokus_forening 

 

 Kursintyg

Partner till Ungdomshandboll:

Vår ungdomspartner Stiftelsen dunross

Handbollsskolan:

Prova handboll i BK Heid Handbollskola

 

Stöd BK Heid här:

 

ElitHandboll sponsorer!

Svensk HandbollsElit

Svenska Spel - Handboll

C More

Borga

Smålandsvillan

Prioritet finans

 

Idrottens Bingo:

 

 

Postadress:
BK Heid - Handboll
Transistorgatan 25
42135 Västra Frölunda

Besöksadress:
Heidhallen, Transistorgatan 25
42135 Västra Frölunda

Kontakt:
Tel: 0763959797
E-post: This is a mailto link

Se all info