BK Heid, Handbollsföreningen i Järnbrott

Handbollsföreningen BK HEID bildades 1946, som en kvartersklubb i västra Göteborg, av Lennart Canefur, Leif Carlsson och Kurt Mathiason. Klubben hade sina rötter i Karl Johansskolan i Majorna.

I början på 60-talet flyttade klubben från Majorna till Järnbrott med Järnbrotts-skolan som rekryteringsbas. 1993 Lät klubben bygga sin nuvarande match- och träningsanläggning, Heidhallen, som har plats för ca 600 åskådare. Den fungerar som en naturlig samlingspunkt för föreningens alla medlemmar under kvällar och helger och används under övrig tid av Idrott och Föreningsförvaltningen.

Flera kända handbollsprofiler har tagit sina första steg  i BK HEIDs regi. Anders Bäckegren, Mikael Mellegård och Peter Möller, samtliga före detta proffs i Tyskland, och Annika Fredén, fd landslagsspelare och proffs i Danmark som avslutande sin aktiva karriär i HEID. Alla började dom sina karriärer i BK HEID.

Damlagen

I början av 60-talet kunde BK Heid för första gången presentera ett damlag i seriespelet. Damlaget spelade i huvudsak i div. 2 och 3, men från mitten av 90-talet var det ett stabilt div. 1 lag som 2006 vann Div1 och gick upp i Elitserien. I år spelar damlaget för nionde året i rad i elitserien. Farmarlaget, BK HEID UF, spelar i div 1.

Herrlagen

Herrlaget spelade från begynnelsen i huvudsak i div. 2 och 3. I mitten på 80-talet lyckades laget dock att flytta upp till div 1 och efter ett antal försök lyckades man även nå den yttersta eliten 2004. 2013 vann herrlaget Div1 södra och avancerade till Allsvenskan. Utvecklingslaget, BK HEID UF, spelar i div 3.

Ungdomslagen

Sedan BK Heid flyttade sin verksamhet till Järnbrott har ungdomsverksamheten varit omfattande. BK Heid har idag ett tjugotal lag i seriespel, och föreningen satsar stort på att både utöka antalet aktiva som att behålla nuvarande spelare i klubben.

Både pojk- och flicklagen har genom åren rönt stora framgångar i både seriespel och cuper. Denna verksamhet har dessutom varit en förutsättning för seniorlagens framgångar.
Uppdaterad: 2015-06-12 06:59

Nordic Wellness